Είτε με το Κοράνι, είτε με τη Γένεση, επιστήμη και θρησκεία είναι πλήρως ασύμβατες


Απορρίφθηκε η διδακτορική διατριβή για την επίπεδη Γη
Αδιευκρίνιστο το φύλο του ατόμου που την εκπόνησε

Στις 10 Απριλίου 2017 η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Gulf News δημοσίευσε θέμα με τίτλο: PhD thesis: The earth is flat, στο οποίο αναφερόταν σε πανεπιστημιακή φοιτήτρια τμήματος επιστημών, η οποία, έχοντας ως σύμβουλο ένα Καθηγητή, στην ανώτερη δηλαδή ακαδημαϊκή βαθμίδα, συνέταξε διδακτορική διατριβή στην οποία υποστηρίζει ότι η Γη είναι επίπεδη, ακίνητη, νεαρή – ηλικίας μόνο 13,500 ετών – και το κέντρο του Σύμπαντος, αγνοώντας πλήρως την φυσική των Νεύτωνα και Αϊνστάιν, την αστρονομία των Κοπέρνικου και Κέπλερ, την κοσμολογία της Μεγάλης Έκρηξης, τα βασικά μοντέλα της ατμοσφαιρικής και της γεωλογικής δραστηριότητας, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της σύγχρονης κλιματολογίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η φοιτήτρια κατάφερε μάλιστα να δημοσιεύσει την εργασία της σε «ένα ύποπτο και ανυπόληπτο επιστημονικό περιοδικό» υπό τον τίτλο: “Physical and astronomical arguments for geo-centrism” («Φυσικά και αστρονομικά επιχειρήματα για το Γεωκεντρικό Μοντέλο»).

Στις 22 Απριλίου 2017, η ελληνική ιστοσελίδα Lifo, επικαλούμενη «πληροφορίες από Repubblica και ANSA», δημοσιεύει θέμα με τίτλο: Tυνησία: Διαμάχη μετά από απόρριψη εργασίας φοιτητή που υποστήριζε ότι η Γη είναι επίπεδη.

Παρόλο που συγκριτικά με το πρώτο δημοσίευμα η σελίδα μας πληροφορεί ακριβώς σε ποια σχολή ποιου εκπαιδευτικού ιδρύματος υποβλήθηκε η εργασία, καθώς και τον ακριβή τίτλο της, εντούτοις αναφέρει ότι αυτή εκπονήθηκε από φοιτητή. Στο δημοσίευμα της Gulf News γινόταν η εξής σαφής αναφορά: «The student submitted her thesis after five years of work;».

Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεστε το φύλο του ατόμου είναι αδιευκρίνιστο, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό είναι ένα δημοσιογραφικό κενό ήσσονος σημασίας.

Το πρωτεύον σε αυτή την περίπτωση δεν είναι το γένος, αλλά το γεγονός: ότι δηλαδή το συγκεκριμένο άτομο δεν πρόκειται να γίνει ποτέ μία πραγματική ή ένας πραγματικός επιστήμονας της μεθόδου, αν δεν απαλλαγεί από τις θρησκευτικές της/του πεποιθήσεις και δόγματα, παρωχημένων εποχών του μεσαίωνα.

Συμπερασματικά, είτε η διατριβή εκπονήθηκε με σεβασμό στους στίχους του Κορανιού, είτε με σεβασμό στα χωρία της Γένεσης, το τελικό προϊόν είναι το ίδιο: ένα αντί-επιστημονικό και ψευδό-επιστημονικό πόνημα. Γιατί επιστήμη και θρησκεία διαφέρουν σε μεθοδολογικό, άρα συμπερασματικό και φιλοσοφικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να είναι πλήρως ασύμβατες.

Σχόλια